Smak morwy u źródeł recepcji przekładów Szekspira w Polsce

Książka

Smak morwy
u źródeł recepcji przekładów Szekspira w Polsce

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 40,95 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 40,95 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Smak morwy - Cetera Anna

Autorka omawia początki polskiej recepcji Szekspira w kontekście pierwszych przekładów z oryginału. Powstające w pierwszej połowie XIX w., progowe tłumaczenia oddzielają epokę adaptacji i przeróbek od etapu, na którym tekst zagnieżdża się w świadomości literackiej, trafiając na prawach oryginału do czytelników. Pierwsze przekłady analizowane są w duchu metodologii opisowych, omawia się również ich losy w świadomości literackiej, szczególnie zaś zjawiska w obrębie krytyki literackiej, takie jak kształtowanie się kryteriów i polaryzacja stanowisk w związku z oceną tłumaczeń. Obok Szekspira, centralnymi postaciami monografii są Ignacy Hołowiński i Józef Ignacy Kraszewski. Krótkie, lecz burzliwe dzieje recepcji krytycznej inicjalnych przekładów są jedynym w swoim rodzaju świadectwem dezorientacji jaką wywołało na polskim gruncie pierwsze prawdziwe zetknięcie z Szekspirem. Jasno wyartykułowany sprzeciw wobec debiutanckich strategii nadał impet i dynamikę kolejnym negocjacjom, uwolnił pokłady energii, tym samym torując drogę następnym przedsięwzięciom.


Szczegóły: Smak morwy - Cetera Anna

Tytuł: Smak morwy
Podtytuł: u źródeł recepcji przekładów Szekspira w Polsce
Autor: Cetera Anna
Wydawnictwo: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
Kod paskowy: 9788323505822
ISBN: 978-83-235-0582-2
Języki: polski
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 296
Format: 15.0x23.3cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.43 kg


Recenzje: Smak morwy - Cetera Anna

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×