Smaki południowej Italii
Blasi Marlena
Smaki południowej Italii
Blasi Marlena
- Wydawnictwo: Literackie
- Rok wydania: 2010
- ISBN: 9788308045343
- Ilość stron: 312
- Format: 17.0x25.0cm
- Oprawa: Twarda z obwolutą
Niedostępna
Opis: Smaki południowej Italii - Blasi Marlena
Jak upiec wykradzioną świnię Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekowością oraz, w równym stopniu, wiedzeini własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy
i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem ani razu nie spotkaliśmy się z odmową. - Marlena de Blasi
Szczegóły: Smaki południowej Italii - Blasi Marlena
Tytuł: Smaki południowej Italii
Autor: Blasi Marlena
Wydawnictwo: Literackie
ISBN: 9788308045343
Tytuł oryginału: A Taste of Southern Italy: Delicious Recipes and a Dash of Culture
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Konieczny Jacek
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 312
Format: 17.0x25.0cm
Oprawa: Twarda z obwolutą
Waga: 0.83 kg