Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
- Wydawnictwo: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
- Rok wydania: 2011
- ISBN: 9788309010678
- Ilość stron: 260
- Format: 16.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych.
Do tej grupy składników należy więc zaliczyć związki i preparaty, których zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa produkcyjność, zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności pokarmowej pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji i trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego.
W tej publikacji przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów biotechnologicznych, które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo przydatne w efektywnej produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności. Poruszono także zagadnienia dotyczące konserwacji pasz, modyfikacji genetycznej roślin i pasz oraz wykorzystania nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.
Szczegóły: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
Tytuł: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
Wydawnictwo: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309010678
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 260
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.44 kg
Redakcja: Grela Eugeniusz R.