Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska Czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki

Książka

Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska
Czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki

  • Wydawnictwo: Zysk i S-ka
  • Rok wydania: 2005
  • ISBN: 837298719X
  • Ilość stron: 266
  • Format: 16x24cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 23,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 23,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska - Przybylak Zbigniew

Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce… to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią pomorsko-wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane, tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.

Zapewne dla wielu lektura będzie połączona z powrotem pamięcią do czasów dzieciństwa, które najczęściej jawi się jako okres bardzo radosny. Obrazki z młodości w takiej formie niekiedy towarzyszą nam przez całe życie i. co więcej, często są to te zdarzenia, które dzieją się w kręgu kuchni. W zasadzie nie ma się temu co dziwić, skoro dawniej znacznie silniej niż dzisiaj właśnie kuchnia zarówno w sensie dosłownym jako miejsce, jak i bardziej ogólnym łączącym się z obyczajami, obrzędami, była prawdziwym centrum życia. Tutaj przecież gromadziła się rodzina, tutaj gaworzyły ze sobą babcie i mamy odwiedzające się po sąsiedzku, tutaj koncentrowały się tak bardzo tajemnicze i zawsze ekscytujące zwłaszcza dzieci przygotowania do świąt, uroczystości rodzinnych, tutaj też można było dostać smakołyki, łakocie, nawdychać się najprzeróżniejszych aromatów, posmakować świeżo upieczonego ciasta, podejrzeć, co też babcie, mama czy gosposia wyczynia z najrozmaitszymi produktami, tutaj też, szczególnie jesienią i zimą, było przytulnie i ciepło, gdy wesoło buzował ogień w piecu.


Szczegóły: Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska - Przybylak Zbigniew

Tytuł: Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska
Podtytuł: Czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki
Autor: Przybylak Zbigniew
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Kod paskowy: 9788372987198
ISBN: 837298719X
Języki: polski
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 266
Format: 16x24cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.51 kg


Recenzje: Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska - Przybylak Zbigniew

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Przybylak Zbigniew (20)