Dietetyka i żywienie kliniczne
Dietetyka i żywienie kliniczne
- Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2019
- ISBN: 9788376098999
- Ilość stron: 324
- Format: 20.5x29.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Dietetyka i żywienie kliniczne
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych.
Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych.
Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności.
Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych
Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie
Szczegóły: Dietetyka i żywienie kliniczne
Tytuł: Dietetyka i żywienie kliniczne
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
ISBN: 9788376098999
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 324
Format: 20.5x29.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.82 kg
Redakcja: Payne Anne, Barker Helen, Chojnacki Jan