Terytoria smaku Studia z antropologii i socjologii jedzenia
Terytoria smaku
Studia z antropologii i socjologii jedzenia
- Wydawnictwo: IFiS PAN
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788376830926
- Ilość stron: 450
- Format: 16.4x24.1
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Terytoria smaku
Teksty zebrane w książce Terytoria smaku pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie spory, konflikty, więzi przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech.
z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej
Szczegóły: Terytoria smaku
Tytuł: Terytoria smaku
Podtytuł: Studia z antropologii i socjologii jedzenia
Wydawnictwo: IFiS PAN
ISBN: 9788376830926
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 450
Format: 16.4x24.1
Oprawa: Miękka
Waga: 0.715 kg
Redakcja: Jarecka Urszula, Wieczorkiewicz Anna