Okupacja od kuchni
Aleksandra Zaprutko-Janicka
Okupacja od kuchni
Aleksandra Zaprutko-Janicka
- Wydawnictwo: Znak Horyzont
- Rok wydania: 2015
- ISBN: 9788324034260
- Ilość stron: 304
- Format: 14.0 x 21.5 cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Okupacja od kuchni - Aleksandra Zaprutko-Janicka
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
Szczegóły: Okupacja od kuchni - Aleksandra Zaprutko-Janicka
Tytuł: Okupacja od kuchni
Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
Wydawnictwo: Znak Horyzont
ISBN: 9788324034260
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 304
Format: 14.0 x 21.5 cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.415 kg