Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1 Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Joanna Ewa Kowalska
Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1
Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Joanna Ewa Kowalska
- Wydawnictwo: Format-AB
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788389184696
- Ilość stron: 136
- Format: 17.0x24.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1 - Joanna Ewa Kowalska
Zbiór ćwiczeń Planowanie i ocena żywienia to nowoczesny zestaw zadań przygotowujący ucznia technikum lub słuchacza kursu do egzaminu z kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział ćwiczeń poprzedzony jest krótkim teoretycznym wstępem, który pozwala na szybkie usystematyzowanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Zamieszczone w dalszej części ćwiczenia utrwalają nabyte umiejętności z planowania i oceny żywienia.
Na końcu rozdziałów zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.
Ćwiczenia ze względu na dużą objętość materiału, zostały podzielone na dwie części:
Pierwsza część ćwiczeń obejmuje następujące tematy: składniki pokarmowe i ich źródła, wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka oraz normy żywienia.
Druga część to ćwiczenia z planowania i oceny żywienia uwzgledniające pozostałe tematy: grupy żywności, zamienność produktów w grupach, zasady racjonalnego żywienia, zasady planowania jadłospisów, żywienie różnych grup ludności, obliczanie wartości energetycznej i odżywczej potraw, ocena żywienia, wegetarianizm oraz alternatywne sposoby żywienia.
Ćwiczenia uczą zasad racjonalnego żywienia, zachęcają do oceny własnego sposobu odżywiania się i unikania niebezpieczeństw zdrowotnych jakimi są współczesne choroby cywilizacyjne.
Szczegóły: Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1 - Joanna Ewa Kowalska
Tytuł: Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1
Podtytuł: Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Autor: Joanna Ewa Kowalska
Wydawnictwo: Format-AB
ISBN: 9788389184696
Kategoria: Podręczniki
Przedmiot: Przedmioty zawodowe
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 136
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.23 kg