Bezpieczeństwo i jakość żywności
Stanisław Kowalczyk
Bezpieczeństwo i jakość żywności
Stanisław Kowalczyk
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Rok wydania: 2019
- ISBN: 9788301187323
- Ilość stron: 416
- Format: 17.0x25.0cm
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Bezpieczeństwo i jakość żywności - Stanisław Kowalczyk
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. ?Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.? Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
Szczegóły: Bezpieczeństwo i jakość żywności - Stanisław Kowalczyk
Tytuł: Bezpieczeństwo i jakość żywności
Autor: Stanisław Kowalczyk
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301187323
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 416
Format: 17.0x25.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.69 kg
Recenzje: Bezpieczeństwo i jakość żywności - Stanisław Kowalczyk
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Stanisław Kowalczyk (20)
- Naprawa pojazdów samochodowych. Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - Miękka
- Diagnostyka pojazdów samochodowych. Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - Miękka
- Organizacja procesów obróbki i montażu części maszyn i urządzeń. Kwalifikacja M.44.1. Podręcznik do nauki zawodu technik mechanik. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - miękka
- Organizowanie obsługi pojazdów samochodowych. Kwalifikacja M.42.1. Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - miękka
- Wena do polityki (Więź) - Miękka ze skrzydełkami
- Nadzorowanie obsługi pojazdów samochodowych. Kwalifikacja M.42.2. Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - Miękka
- Nadzorowanie przebiegu produkcji. Kwalifikacja M.44.2. Podręcznik do nauki zawodów technik mechanik. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - Miękka
- Prowadzenie działalności gospodarczej w branży samochodowej. Podręcznik do kształcenia zawodowego. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - miękka
- Prowadzenie działalności gospodarczej w branży mechanicznej. Podręcznik do kształcenia zawodowego. Szkoły ponadgimnazjalne (WSiP) - miękka
- Bezpieczeństwo i jakość żywności (Wydawnictwo Naukowe PWN) - Miękka
- Sawinkow (Więź) - Miękka ze skrzydełkami
- Wiek ukraińsko-polski. Rozmowy z Bohdanem Osadczukiem (Kolegium Europy Wschodniej) - Twarda
- Felice Milena Dora (Więź) - Miękka ze skrzydełkami
- Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych. Kwalifikacja MOT.06. Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych. Część 1 (WSiP) -
- Toledo i inne przygody w Kastylii (Więź) -
- Ballada o Alfredzie Łaszowskim (Austeria) - Miękka
- Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych. Kwalifikacja MOT.06 Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych Część 2 (WSiP) - Miękka
- Ataman Petlura (Austeria) - miękka
- Do Palermo. Zapiski z podróży (Austeria) -
- Keramejkos. Powieść ateńska (Austeria) - Broszurowa