Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
- Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
- Rok wydania: 2019
- ISBN: 9788320036039
- Ilość stron: 468
- Format: 16.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami.
Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.
Szczegóły: Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
Tytuł: Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
Autor: Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320036039
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 468
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.745 kg