Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

,

Książka

Kapłony i szczeżuje
Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

,

  • Wydawnictwo: Czarne
  • Rok wydania: 2018
  • ISBN: 9788380497740
  • Ilość stron: 336
  • Format: 13,3 cm × 21,5 cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kapłony i szczeżuje - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.



Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.



Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.



Autorzy Kapłonów i szczeżui to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.




Szczegóły: Kapłony i szczeżuje - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Tytuł: Kapłony i szczeżuje
Podtytuł: Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Autor: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Wydawnictwo: Czarne
ISBN: 9788380497740
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 336
Format: 13,3 cm × 21,5 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Kapłony i szczeżuje - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski (1)