Fizjologia żywienia
Fizjologia żywienia
- Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
- Rok wydania: 2020
- ISBN: 9788320058529
- Ilość stron: 410
- Format: 16.0x24.0cm
- Oprawa: Miękka
Pojutrze (poniedziałek 2024-11-25)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Fizjologia żywienia
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Szczegóły: Fizjologia żywienia
Tytuł: Fizjologia żywienia
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320058529
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 410
Format: 16.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.595 kg
Redakcja: Krauss Hanna