Tak dziś jemy Biografia jedzenia

Książka

Tak dziś jemy
Biografia jedzenia

  • Wydawnictwo: SQN - Sine Qua Non
  • Rok wydania: 2020
  • ISBN: 9788381296533
  • Ilość stron: 496
  • Format: 15 x 21.5 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 44,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 44,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Tak dziś jemy - Bee Wilson

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.



Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.



Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.



Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.


Szczegóły: Tak dziś jemy - Bee Wilson

Tytuł: Tak dziś jemy
Podtytuł: Biografia jedzenia
Autor: Bee Wilson
Wydawnictwo: SQN - Sine Qua Non
ISBN: 9788381296533
Tytuł oryginału: The Way We Eat Now
Tłumacz: Witkowska Magda
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 496
Format: 15 x 21.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.674 kg


Recenzje: Tak dziś jemy - Bee Wilson

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Każdego dnia na rynku wydawniczym pojawiają się książki co rusz zachwalające nowe zbawienne diety, przemawiające do czytelnika siłą perswazji i zachęcające do modnego już bycia eko. "Tak dziś jemy" na szczęście nie należy do tego grona, autor nie próbuje nikogo przekonywać, nie ocenia, nie moralizuje, rzuca na światło dzienne same fakty obnażając naszą jedzeniowa rzeczywistość. Mnóstwo analizy, rzetelnych danych i ciekawostek, a wszystko okraszona wspaniałą szata graficzną sprawiają niesamowitą przyjemność z obcowania z lekturą. Nie spodziewałam się, że temat naszego odżywiania okaże się tak obszerny i tak ciekawy. Autor świetnie obrazuje ewolucję kultury jedzenia, a fakty az mrożą krew w żyłach i po analizie każdy z nas na swój sposób wyciągnie z niej odpowiednie wnioski. Prawda okazuje się dość okrutna - na jedzenie poświęcamy coraz mniej czasy, tworzymy posiłki nieprzemyślane, w pośpiechu lub wcale, zdając się na gotowce, a wszystkie te elementy nie pozostają oczywiście obojętne dla naszego zdrowia. Świetna pozycja dla wszystkich chcących poszerzyć swą wiedzę na temat jedzenia, dobry pomysł na prezent. 2020-04-07 10:15:41

Jedzenie to coś co towarzyszy nam na co dzień, jemy kilka razy dziennie a nawet częściej wliczając w to drobne przekąski, tak na prawdę rzadko zastanawiamy się nad tym co tak na prawdę jemy i jaki ma to wpływ na nasz organizm.
Co chwila zmienia się nasz model żywienia, staramy się podążać za modą, unikamy cukru, jemy dużo owoców i warzyw a nawet rezygnujemy z mięsa, tylko nie zawsze daje nam to efekty których oczekujemy. Za jakiś czas przerzucamy się na inną dietę lub w ogóle z niej rezygnujemy bo nie możemy ciągle znieść wyrzeczeń i chcemy jeść wszystko, trudno nam znaleźć złoty środek.
Niesamowite jest to że ciągle rośnie liczba osób z zaburzeniami odżywiania, już nawet małe dzieci nie tolerują glutenu, laktozy, orzechów czy skorupiaków, trzeba im dobierać odpowiednią dietę i czytać skład danych produktów.
Obecnie jest nacisk na zdrowe produkty, z każdego billboardu spoglądają na nas szczupłe osoby i reklamują dane produkty dzięki którym osiągniemy dobrą formę i będziemy żyć dłużej. Nie dajmy się zwieść i omamić reklamą, to że na produkcie pisze fit nie oznacza że jest to zdrowy produkt, tak jak napis na produkcie zero cukru nie oznacza że go tam nie ma, oczywiście cukru nie ma ale jest słodzik który jest jeszcze gorszy.
Kiedy spojrzałam na tę książkę byłam nią zachwycona, spodziewałam się tam obrazków i ciekawostek a zastałam sam tekst, pomimo tego zaczęłam czytać i nie mogłam się oderwać. Warto przeczytać ją i przeanalizować to co jemy my i nasi bliscy, ale też nie warto za bardzo się za bardzo nakręcać, szklanka gazowanego napoju raz na jakiś czas czy tabliczka czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. W moim dzieciństwie jadło się to co wyhodowało się w gospodarstwie, mięso od świnki i kury, mleko od krowy, warzywa z własnej działki, nie łykałam witamin, nie piłam tranu a i tak rzadko chorowałam, teraz dzieci jedzą tylko jedzenie z supermarketu a rodzice co chwila wpychają w nie suplementy.
Jedzenie to bardzo obszerny temat ale również bardzo ciekawy, dzięki tej książce można wiele zrozumieć i samemu bez żadnych dietetyków wdrożyć w nasze życie zmiany które zdecydowanie pozwolą nam żyć zdrowiej.
2020-04-14 16:09:12

Publikacja zaczyna się niezwykle smakowicie, soczyście, słodko, a potem jest coraz mniej apetycznie, za to bardzo prawdziwie. W sklepach królują produkty z masowych upraw o mniejszej wartości składników odżywczych, choćby banany Cavendish. Żywność stała się uniwersalnym językiem. Postęp technologiczny sprawił, że można uprawiać banany na Islandii, szybko przetransportować łatwo psujące się produkty, zjeść to samo co Włoch lub Tajlandczyk. Odżywiamy się podobnie. Nasza dieta jest słodsza, tłustsza, bardziej mięsna i wysoko przetworzona. Paradoksalnie to mięso jest tańsze niż warzywa, a przy tym marnujemy jedzenie. Dziś największym problemem żywnościowym jest otyłość, a nie głód. A wszystko zaczęło się po wojnie od nadprodukcji żywności…
Bee Wilsona rozmawiała z naukowcami, ekspertami, kucharzami i zwykłymi ludźmi. W swej publikacji opiera się na badaniach i bogatej bibliografii. Przytoczone przez nią wyniki badań, dane statystyczne szokują i nokautują. Autorka zwraca uwagę na politykę żywieniową państw, marketing niezdrowych produktów, ekspansję niektórych firm, modę na żywność, oszustwa żywnościowe, życie w biegu, wszechobecność przekąsek, zanik kultury żywieniowej. Posiłek już nie jest rytuałem. Autorka tłumaczy nowe pojęcia: paradoks wyboru, architektura wyboru, mukbang, clean eating.
„Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” to niezwykła książka – reportaż o jedzeniu, literatura popularnonaukowa. Serwowałam ją sobie jak posiłki – po trochu i co jakiś czas, delektując się kolejnymi rozdziałami. Autorka przybliża cztery fazy transformacji żywieniowej, pisze o żywności w ujęciu ekonomicznym, zmiennym konsumencie, jedzeniu według zasad, posiłku wolnym od obowiązku i powrocie do gotowania. Uświadamia, jak jedzenie wpływa na życie, zdrowie, relacje między ludźmi i świat, a całość okrasza swoimi spostrzeżeniami. Wprawdzie pisze językiem przystępnym i zrozumiałym, jednak kaliber i ilość informacji może przytłoczyć, stąd owe „racje” żywnościowe. Książka otwiera oczy na jedną z podstawowych czynności w naszym życiu i daje do myślenia. Rewolucja żywieniowa podana nam na talerzu w formie „zjadliwej” zmienia spojrzenie na posiłki i inspiruje do zmian. I dobrze. Ale daje też nadzieję na zmianę żywienia i na cieszenie się posiłkami. Warto przeczytać te książkę, wręcz trzeba.
2020-04-17 22:22:57

Biografia jedzenia - tego jeszcze nie było. Ale warto o tym mówić. Nasze posiłki zmieniają się na przestrzeni lat, ale nie tylko ich forma, a same składniki ulegają zmianie. Wszystko to, aby wpasować się w ludzkie gusta. Sztab inżynierów pracuje aby dogodzić nam w kwestii wyglądu owoców czy warzyw. Zastanawialiście się kiedyś jak jedli nasi przodkowie? Koniecznie przeczytajcie Tak dziś jemy, pięknie wydaną książkę Bee Wilson. Naprawdę spora dawka wiedzy i cennych informacji.

Wartościowa lektura, która pochłonie Was na wiele godzin. Po jej przeczytaniu zdecydowanie inaczej patrzę na jedzenie. Chociaż zwykle unikam żywności przetworzonej i staram się robić posiłki od podstaw, teraz będę jeszcze staranniej dobierać produkty. Najgorsze jest to, że wkrótce ciężko będzie dostać żywność, która będzie w pełni naturalna - chyba, że sami wyhodujemy ją we własnym ogródku. Jedyna nadzieja w nas - konsumentach - jeśli będzie spadać sprzedaż żywności wysoko przetworzonej, producenci zaczną nas doceniać i wytwarzać zdrowsze jedzenie. I oby ten trend stawał się coraz bardziej widoczny na naszych półkach.
2020-04-19 12:52:04

Książka idealna na XXI wiek . Ponieważ każdy chce się odchudzać ale wszystko jest dobre tylko w umiarze . Tutaj znajdziemy wszelkie informacje które mogą nas zainteresować ,co i jaki ma wpływ na nas i na organizm . Tą książkę raczej nie da się usiąść i przeczytać od początku do końca w jeden wieczór chociaż na pewno są osoby co tak potrafią , tylko że to książka z ciekawostkami co jemy skąd jedzenie pochodzi . Grafika zadowala człowieka w 100% . Jak ludzie podchodzą do jedzenia co o nim sądzą też takie ciekawostki tutaj znajdziecie . Mi najlepiej zapoznawało się tą książkę pomiędzy gotowaniem lub planowaniem posiłków . Kiedy czekamy na gotującą się wodę do ryżu, kaszy czy makaronu warto sobie urozmaicić czas . 2020-04-25 10:15:08

Nigdy wcześniej nie czytałam książki o tematyce popularnonaukowej, a tym bardziej o jedzeniu! Ta książka jest bardzo bogata w wiele informacji, które każdy z nas powinien sobie przyswoić. Oprócz tego w środku znajdziemy urocze obrazki, które kojarzą mi się ze starymi książkami kucharskimi.

Książka oparta jest o wiele badań naukowych oraz artykułów, a także na licznych spotkaniach jak i rozmowach z ekspertami w tej dziedzinie. Dowiedziałam się wielu różnych i jak dla mnie dotąd nieznanych informacji, które na pewno będę chciała wdrożyć w własne życie. Ta książka to istna kopalnia wiedzy.
2020-05-11 12:31:44

TAK DZIŚ JEMY - po lekturze oczywiste rzeczy na temat jedzenia, przestają takie być... Fachowa wiedza, mnóstwo przydatnych informacji, dane prosto od ekspertów. Jeżeli chcesz poszerzyć swoje poglądy na temat jedzenia to ta książka jest właśnie dla Ciebie! :) Osoby, które pragną poprawić jakość swojego życia w kwestii żywienia, nie zawiodą się. Sama, dzięki tej lekturze, znacznie poszerzyłam swoją wiedzę i teraz wiem, jakie składniki i produkty przynoszą korzyści dla mnie i mojej rodziny. Zdrowie jest najcenniejsze i powinno być priorytetem dl każdego z nas. Odpowiednia dieta ma niebagatelne znaczenie, by być sprawnym i cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną. Ponadto książka ukazuje, jakie bogactwo nas otacza W dzisiejszych czasach produkty z najdalszych zakątków świata mamy na wyciągnięcie ręki... wystarczy po nie sięgnąć i czerpać same dobrodziejstwa, za które z pewnością podziękuje nam nasz organizm. :) Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po książkę już dziś! Gwarancja satysfakcji w 100 procentach! :) 2020-05-21 08:14:59

Nasi dziadkowie często mieli ciągły deficyt kaloryczny, bo jedzenie było zbyt drogie i niedostępne. Dziś mamy nadprodukcję żywności, a mimo tego jemy gorzej niż nasi przodkowie. Nasz dzień zdominowały szybkie przekąski zamiast pełnowartościowych posiłków, jemy w pośpiechu zamiast skupiać całą uwagę na jedzeniu, sięgamy po jak najwięcej jak najbardziej kalorycznych produktów, żeby szybko dodać sobie energii. Wbrew pozorom, to biedne afrykanskie kraje są bliżej odpowiednich wzorców żywienia niż cywilizowana Europa i Ameryka.

Ta książka otworzyła mi oczy na problemy, które pojawiły się w ostatnich dziesięcioleciach. Sama przez złe wzorce żywienia borykałam się z wahaniami wagi i problemami zdrowotnymi. Warto sięgnąć po ten szczegółowy i lekkim piórem pisany reportaż, żeby dostrzec problemy i zainspirować się do pozytywnych zmian - są one tylko naszym wyborem, choć trudnym i wymagającym pokładów silnej woli, gdy wokół tyle pokus!
2020-05-21 22:30:32

Od jakiegoś czasu coraz mniejszą uwagę przykładamy do jedzenia. Przyzwyczailiśmy się, że jest dostępne dosłownie wszędzie, a my nie musimy się zbytnio starać, żeby kupić ulubione danie. Jaki jest tego efekt? Powoli zaczynamy jeść… to samo, i to na całym świecie. Jak zmieniły się nasze zwyczaje żywieniowe? I czy wraz z rosnącym dobrobytem staliśmy się zdrowsi?

„Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” to wyjątkowa książka, która z w bardzo przystępny sposób opowiada nam o ewolucji zwyczajów żywieniowych. Autorka nie tylko sprawdza, co nakładamy na talerze, ale też serwuje nam masę kulinarnych ciekawostek. Zresztą spektrum jej zainteresowań jest naprawdę szerokie, poznamy wpływ współczesnej diety na zdrowie, odkryjemy, gdzie jedzą najlepiej i poznamy kilka wskazówek żywieniowym. Jednym zdaniem, jest naprawdę ciekawie!

Tę nietypową pozycję czyta się bardzo dobrze, została napisana w lekki i przystępny sposób, a sama autorka nie poucza nas, ale edukuje. Jedzenie to naprawdę szeroki temat, dzięki któremu poznamy wiele ciekawych faktów i informacji.

Sam przekaz tytułu jest naprawdę mocy, wraz z rozwojem cywilizacji zabija nas nie brak jedzenia, a… ono samo. Zaczęliśmy jeść byle jak, praktycznie wciąż dostarczamy sobie tych samych składników (z reguły cukrów), a regionalna kuchnia powoli przechodzi w niepamięć. Autorka tak dobitnie powtarza te fakty i przytacza na ich poparcie badania, że dosłownie od razu chce się lecieć do warzywniaka po szpinak 😊. Jeśli szukacie motywacji, by zacząć się lepiej odżywiać, tu ją znajdziecie.

Nie sposób też nie docenić całego mnóstwa nowych informacji, których jest nie tylko bardzo dużo, ale też ciekawie opisane. Dzięki nim tak całkiem pokaźnych rozmiarów książka nie nudzi się ani przez chwilę. Nie jest to może tytuł, który czytamy bez chwili przerwy, ale za to z dużą przyjemnością do niego wracamy. Idealna propozycja dla ludzi ciekawych świata i chcących przy okazji dowiadywania się nowych rzeczy, zacząć dbać o swoje zdrowie.
2020-05-22 18:33:45


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: