Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki
Ksawery Burski
Tradycje i sztuka kulinarna Chin.
Historia, zwyczaje, smaki
Ksawery Burski
- Wydawnictwo: Dialog
- Rok wydania: 2021
- ISBN: 9788380028586
- Ilość stron: 414
- Format: 14.5x20.5cm
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Tradycje i sztuka kulinarna Chin. - Ksawery Burski
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.
Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Szczegóły: Tradycje i sztuka kulinarna Chin. - Ksawery Burski
Tytuł: Tradycje i sztuka kulinarna Chin.
Podtytuł: Historia, zwyczaje, smaki
Autor: Ksawery Burski
Wydawnictwo: Dialog
ISBN: 9788380028586
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 414
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka