Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Gertig Henryk, Gawęcki Jan
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Gertig Henryk, Gawęcki Jan
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 978-83-01-15073-0
- Ilość stron: 152
- Format: 16.7x23.7cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Gertig Henryk, Gawęcki Jan
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Szczegóły: Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Gertig Henryk, Gawęcki Jan
Tytuł: Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Autor: Gertig Henryk, Gawęcki Jan
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kod paskowy: 978830115073002
ISBN: 978-83-01-15073-0
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 152
Format: 16.7x23.7cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.25 kg