Z kuchni świętej Hildegardy Potrawy dla zdrowia i radości
Fournier Rosset Jany
Z kuchni świętej Hildegardy Potrawy dla zdrowia i radości
Fournier Rosset Jany
- Wydawnictwo: Esprit
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 978-83-600-4045-4
- Ilość stron: 216
- Format: 17.0x24.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Z kuchni świętej Hildegardy Potrawy dla zdrowia i radości - Fournier Rosset Jany
Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niezwykłą kobietą ? jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, i jedną z najważniejszych postaci w całej historii chrześcijaństwa. Z pewnością spotkali się Państwo z jej dorobkiem jako mniszki, mistyczki, naukowca, teologa, lekarza czy kompozytorki. Być może nie wiecie jednak, że posiadała precyzyjną wiedzę o żywieniu człowieka. Hildegarda praktycznie niczego nie nauczyła się jednak od ludzi. To niebo wprowadziło ją w arkana wiedzy dotyczącej praw natury, począwszy od stworzenia kosmosu. Z okazji jubileuszu świętej, papież Jan Paweł II powiedział o niej: ?obdarowana już w młodym wieku darami z nieba, wniknie głęboko w tajniki teologii, medycyny, muzyki i innych sztuk. Napisze wiele książek i uwypukli związek między odkupieniem a stworzeniem??
Zapraszamy zatem do wprowadzenia duchowego wymiaru do jak najbardziej
ziemskich działań ? przygotowywania i jedzenia posiłku ? dzięki setkom ulubionych przepisów świętej Hildegardy.
Mamy tu mięsa, potrawy z warzyw, sałatki, zupy, potrawy z produktów zbożowych, pyszne makarony, sosy i dipy, syropy, wspaniałe napoje, znakomite powidła i galaretki, herbaty i ?kawy?, chleby, wina i desery.
Składają się na nie wyłącznie produkty, rośliny i zioła posiadające przymioty ?lekkości, lekkostrawności i zieloności? ? czyli, inaczej mówiąc, ?pokarmy radości?, które święta Hildegarda ceniła najbardziej ze względu na ich subtelne walory. Te ?potrawy przynoszące radość? odżywią nas i pomogą zachować dobre zdrowie w każdej sferze ? fizycznej, duchowej i psychicznej.
Należy jednak pamiętać, że według Hildegardy ze wszystkich produktów i składników spożywczych najważniejsza jest jednak MIŁOŚĆ; to ona doda wszystkim potrawom unikalnego smaku. Gotować z miłością to ofiarować całe swoje serce.
Obok przepisów znajdziemy tu również komentarze i inspirujące refleksje, radzące, jak zachowywać złotą harmonię w odżywianiu ciała i ducha. Kolekcja zebranych tu potraw, na myśl o których ślinka leci do ust, nie tylko zadowoli najwybredniejsze podniebienie ? ukoi też duszę.
Jany Fournier-Rosset, doświadczona szefowa kuchni najznakomitszych restauracji francuskich, jest również świecką oblatką Zakonu św. Benedykta.
Szczegóły: Z kuchni świętej Hildegardy Potrawy dla zdrowia i radości - Fournier Rosset Jany
Tytuł: Z kuchni świętej Hildegardy Potrawy dla zdrowia i radości
Autor: Fournier Rosset Jany
Wydawnictwo: Esprit
Kod paskowy: 9788360040454
ISBN: 978-83-600-4045-4
Tytuł oryginału: Les recettes de la joie avec sainte Hildegarde
Język oryginału: francuski
Tłumacz: Kita Fos Magdalena
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 216
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.46 kg