Najlepiej spożyć przed? Czyli o tym co masz na talerzu

Książka

Najlepiej spożyć przed? Czyli o tym co masz na talerzu

  • Wydawnictwo: Bo.wiem
  • Rok wydania: 2021
  • ISBN: 9788323350613
  • Ilość stron: 304
  • Format: 15.0x23.0cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 45,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 45,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Najlepiej spożyć przed? Czyli o tym co masz na talerzu - Nicola Temple

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!



Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.



Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.



Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.



Czy wiesz, że:



• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?

• delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?

• konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?



Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...

Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel


Szczegóły: Najlepiej spożyć przed? Czyli o tym co masz na talerzu - Nicola Temple

Tytuł: Najlepiej spożyć przed? Czyli o tym co masz na talerzu
Autor: Nicola Temple
Wydawnictwo: Bo.wiem
Seria: #nauka
ISBN: 9788323350613
Tytuł oryginału: Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Tłumacz: Moskal Maria
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 304
Format: 15.0x23.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami


Recenzje: Najlepiej spożyć przed? Czyli o tym co masz na talerzu - Nicola Temple

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×