Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
Paweł Ochman
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
Paweł Ochman
- Wydawnictwo: Marginesy
- Rok wydania: 2022
- ISBN: 9788367022651
- Ilość stron: 320
- Format: 19.0 x 25.0 cm
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Pojutrze (poniedziałek 2025-04-28)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Kasze w roślinnej kuchni regionalnej - Paweł Ochman
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.
Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym.
Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda!Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa (Polska)
tel: 226630275
email: [email protected]
Szczegóły: Kasze w roślinnej kuchni regionalnej - Paweł Ochman
Tytuł: Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
Autor: Paweł Ochman
Wydawnictwo: Marginesy
ISBN: 9788367022651
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 320
Format: 19.0 x 25.0 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Kraj produkcji: PL