Desery na każdą okazję 176 potraw

Książka

Desery na każdą okazję 176 potraw

  • Wydawnictwo: Ad Oculos
  • Rok wydania: 2008
  • ISBN: 9788360222706
  • Ilość stron: 128
  • Format: 11.6x17.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 6,30 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 6,30 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Desery na każdą okazję 176 potraw - Hydzik-Żmuda Marta

Ta książeczka z serii Małe Kulinaria powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad i, a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom.

Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad i, dopełnienie smaków oraz ostatniej przegródki w otchłaniach ludzkiego jestestwa. Takie przegródki posiada nie tylko typ klasycznego głodomora. Idę o zakład, że każdy z nas ma swoje ulubione desery, a wiedząc, że będą podawane, czy też widząc je na stole, daruje sobie dwa, a nawet trzy ostatnie kęsy najsmakowitszego, najbardziej nawet wykwintnego dania zasadniczego.

W każdym z nas siedzi drobny łakomczuch, który budzi się na dźwięki różnych słów. Jeden dałby się - dosłownie - pokroić za płonące lody, inny nie wyobraża sobie życia bez bitej śmietany z najróżniejszymi dodatkami. Są tacy, z moich obserwacji wynika, że stanowią mniejszość, którzy preferują (cha, cha, chi, chi) odwrotną zawartość deseru, czyli - dodatki plus bita śmietana, byle było jej zdecydowanie więcej, niż dodatków. A mus owocowy - w lecie, a legumina ala babcia - po obiedzie na wczasach pod gruszą, a może sorbet, albo galaretka ze świeżutkimi owocami leśnymi

Jesienią i w zimie - kiedy człowiek, często nieświadomie lub podświadomie, futruje się na obraz i podobieństwo domowych czworonogów - w szczególnym poważaniu są wszelkiego rodzaju wypieki, w tym osobliwie niebezpieczne drobne ciasteczka. Jakże często okazuje się, w przypadku tychże, że nasza przegródka (cha, cha, chi, chi) staje się zapasowym składzikiem - takim vice- żołądkiem.

Ja - bynajmniej - nie śmieję się z tego. Uśmiecham się jeno ze szczerą radością do każdego deseru, a na przyjęcie ulubionych szykuję swój vice- żołądek. Bycie łasuchem to żadna ujma na honorze. Wręcz przeciwnie, tylko prawdziwy łasuch potrafi w pełni docenić starania osoby podejmującej go jadłem i tegoż jadła bukiety smakowe.

Nie oszczędzajmy zatem na deserach i nie unikajmy smakowej kropki nad i. Jedzmy wszystko zgodnie z zasadami diety, której przez całe długie i wspaniałe życie wierna była Hanka Bielicka, nazywając ową dietę skrótem a dosadnie NŻT, co w trawestacji lekko zbliżonej ku językowi francuskiemu (językowi światowej gastronomii) zamienić można na NJT, co zaś przekłada się na: Nie Jedz Tyle - (chi, chi, cha, cha) .



Leszek Horwath

www.potrawyregionalne.pl


Szczegóły: Desery na każdą okazję 176 potraw - Hydzik-Żmuda Marta

Tytuł: Desery na każdą okazję 176 potraw
Autor: Hydzik-Żmuda Marta
Wydawnictwo: Ad Oculos
Seria: MAŁE KULINARIA
ISBN: 9788360222706
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 128
Format: 11.6x17.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.08 kg


Recenzje: Desery na każdą okazję 176 potraw - Hydzik-Żmuda Marta

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Inne pozycje tego autora: Hydzik-Żmuda Marta (1)