Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni
Kozioł Andrzej
Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało
z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni
Kozioł Andrzej
- Wydawnictwo: WAM
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 978-83-7505-165-0
- Ilość stron: 224
- Format: 14x20 cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało - Kozioł Andrzej
Historia ma nie tylko polityczny, bitewny wymiar. Nie tylko szumi sztandarami, ale także pełna jest kuchennych odgłosów - zupy pyrkoczącej w wielkich garnkach, pieczeni skwierczącej nad żywym ogniem. Historia pachnie laurem wieńczącym skronie bohaterów, tym samym laurem, który przydaje aromatu potrawom.
Zmienia się wszystko, także kuchnia. Jeszcze pamiętam kuchnie ogromne - z chlebowymi piecami, z gorącymi szabaśnikami, w których potrawy nabierały smaku. Jeszcze pamiętam stoły jak z holenderskich martwych natur - z kolorowym ptactwem czekającym na oskubanie, ze stosami grzybów, z jarzynami, owocami.
Dzisiaj kuchnie - malutkie i białe - przestały być pracowniami kulinarnej alchemii. Kurczak wsadzany do elektrycznego piekarnika lub mikrofalówki bardziej przypomina - niestety, także smakiem - przemysłowy produkt niż domowe ptactwo. I nikt już nie pamięta, że wczesnym latem, podawało się go - wypełnionego smakowitym farszem - z mizerią. Bo kurczak bez mizerii był niepełny.
Dawna Polska pachnie barszczem - z rurą, koniecznie z rurą! - bigosem, pieczonym prosiakiem, wielkanocnymi babami, krupniczkiem uwarzonym z gorzałki, miodu i korzeni, pachnie dębniaczkiem - ulubionym napojem imć pana Onufrego Zagłoby.
Zapraszam do kulinarnej podróży po krainie zwanej przeszłością. A zaczniemy ją od zupy podstawowej, protoplasty zup wszelkich - od rosołu.
(Wstęp)
Szczegóły: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało - Kozioł Andrzej
Tytuł: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało
Podtytuł: z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni
Autor: Kozioł Andrzej
Wydawnictwo: WAM
Kod paskowy: 9788375051650
ISBN: 978-83-7505-165-0
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 224
Format: 14x20 cm
Oprawa: Twarda
Recenzje: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało - Kozioł Andrzej
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Kozioł Andrzej (20)
- Pociąg do Stalinogrodu (WAM) -
- Dziwne przygody Koziołka Matołka (Telewizja Polska) - Plastikowa
- The best VOX (MTJ) - Twarda
- Pismo Święte Starego Testamentu. Wiara rodzi się ze słuchania (audiobook) (Edycja Świętego Pawła) - miękka
- Opracowania lektur i wierszy - szkoła podstawowa - klasy 4-6 (Greg) - oprawa miękka
- Miejsce Nr 3/2017 (Fundacja Kultura Miejsca) - Miękka
- Jego Pospolitość Ziemniak (Petrus) - Twarda
- The Legends of Poznań (Miejskie Posnania) - broszurowa
- Legendy Poznania w. ukraińska (Miejskie Posnania) -
- Wokół chleba. Historia. Ciekawostki (Petrus) -
- Kocio, Kozioł, Senator. Biografia Krzysztofa Kozłowskiego (Znak) - Twarda
- Kocioł pełen ryb (Petrus) - broszurowa
- Magia dawnego Krakowa (WAM) - Twarda
- Z wnętrza starości. O późnej poezji Urszuli Kozioł (Śląsk) -
- Spis rzeczy, których już nie ma (Petrus) - Miękka
- Transatlantyk Vis-à-Vis albo Zwis czyli historia krakowska (Vis-a-Vis Etiuda) - Twarda
- Mięsiwo. Krótka historia mięsożerstwa (Petrus) -
- Moja wojna. Wspomnienia ostatniego dowódcy ORP "Dzik" (FUNDACJA HISTORIA PL) - twarda
- Nie wiem (Dowody na Istnienie) - Twarda
- Jej ostatnia prośba (Manufaktura Tekstów) -