Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni

Książka

Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało
z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni

  • Wydawnictwo: WAM
  • Rok wydania: 2008
  • ISBN: 978-83-7505-165-0
  • Ilość stron: 224
  • Format: 14x20 cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 29,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 29,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało - Kozioł Andrzej

Historia ma nie tylko polityczny, bitewny wymiar. Nie tylko szumi sztandarami, ale także pełna jest kuchennych odgłosów - zupy pyrkoczącej w wielkich garnkach, pieczeni skwierczącej nad żywym ogniem. Historia pachnie laurem wieńczącym skronie bohaterów, tym samym laurem, który przydaje aromatu potrawom.

Zmienia się wszystko, także kuchnia. Jeszcze pamiętam kuchnie ogromne - z chlebowymi piecami, z gorącymi szabaśnikami, w których potrawy nabierały smaku. Jeszcze pamiętam stoły jak z holenderskich martwych natur - z kolorowym ptactwem czekającym na oskubanie, ze stosami grzybów, z jarzynami, owocami.

Dzisiaj kuchnie - malutkie i białe - przestały być pracowniami kulinarnej alchemii. Kurczak wsadzany do elektrycznego piekarnika lub mikrofalówki bardziej przypomina - niestety, także smakiem - przemysłowy produkt niż domowe ptactwo. I nikt już nie pamięta, że wczesnym latem, podawało się go - wypełnionego smakowitym farszem - z mizerią. Bo kurczak bez mizerii był niepełny.

Dawna Polska pachnie barszczem - z rurą, koniecznie z rurą! - bigosem, pieczonym prosiakiem, wielkanocnymi babami, krupniczkiem uwarzonym z gorzałki, miodu i korzeni, pachnie dębniaczkiem - ulubionym napojem imć pana Onufrego Zagłoby.

Zapraszam do kulinarnej podróży po krainie zwanej przeszłością. A zaczniemy ją od zupy podstawowej, protoplasty zup wszelkich - od rosołu.

(Wstęp)


Szczegóły: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało - Kozioł Andrzej

Tytuł: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało
Podtytuł: z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni
Autor: Kozioł Andrzej
Wydawnictwo: WAM
Kod paskowy: 9788375051650
ISBN: 978-83-7505-165-0
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 224
Format: 14x20 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało - Kozioł Andrzej

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: