Serce i naczynia krwionośne Zagrożenia, ochrona, dieta
Vican Pierre
Serce i naczynia krwionośne
Zagrożenia, ochrona, dieta
Vican Pierre
- Wydawnictwo: KDC
- Rok wydania: 2010
- ISBN: 978-83-258-0117-5
- Ilość stron: 224
- Format: 12.8x19.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Serce i naczynia krwionośne - Vican Pierre
"W krajach wysoko rozwiniętych choroby sercowo-naczyniowe są dzisiaj główną przyczyną śmierci i inwalidztwa. Jak wynika z aktualnych prognoz, około roku 2020 następstwa niedokrwienia mięśnia sercowego i udarów mózgu wysuną się na pierwsze miejsce wśród wszystkich trapiących nas problemów zdrowotnych. Ta książka przybliża zarówno budowę i funkcjonowanie układu krążenia, jak i jego główne patologie: wrodzone i nabyte wady serca, zaburzenia rytmu, miażdżycę tętnic, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, mózgowe incydenty naczyniowe itp. Autor kładzie największy nacisk na czynniki ryzyka tych chorób, a zwłaszcza czynniki środowiskowe, zależne od naszych zachowań i wyborów: palenie tytoniu, alkoholizm, otyłość, stres i oczywiście złe nawyki żywieniowe ? czyli na to wszystko, co jesteśmy w stanie zmienić, aby zwiększyć nasze osobiste szanse na utrzymanie serca i naczyń w dobrym zdrowiu.
Dieta odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka problemów sercowo-naczyniowych, cóż zatem powinniśmy jeść, aby dobrze służyć własnemu sercu i ustrzec się przed jego buntem, z reguły dramatycznym w skutkach? Autor odpowiada na to pytanie bardzo konkretnie, opisując ze wszelkimi szczegółami:
- składniki słynnej diety kreteńskiej,
- warzywa i owoce,
- oleje roślinne,
- wątrobę i podroby;
- algi, ryby, owoce morza,
- błonnik pokarmowy,
- pieczywo, ryż i inne przetwory zbożowe;
- koenzym Q,
- ser twarogowy.
Dowiemy się również, dlaczego pewne pokarmy ? cukier, słodycze, przemysłowe wypieki, wędliny, kawa, alkohol - powinny pojawiać się w naszym menu jak najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach.
Przystępna i przekonywująca książka Pierre?a Vicana, pełna rzetelnych informacji i prostych, praktycznych porad, to lektura obowiązkowa dla każdego, komu leży na sercu... zdrowie i sprawność własnego serca.
Szczegóły: Serce i naczynia krwionośne - Vican Pierre
Tytuł: Serce i naczynia krwionośne
Podtytuł: Zagrożenia, ochrona, dieta
Autor: Vican Pierre
Wydawnictwo: KDC
Kod paskowy: 9788325801175
ISBN: 978-83-258-0117-5
Tytuł oryginału: Les aliments pour prevenir les maladies cardio-vasculaires
Język oryginału: francuski
Tłumacz: Józefowicz-Pacuła Joanna
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 224
Format: 12.8x19.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.29 kg