Serce i naczynia krwionośne Zagrożenia, ochrona, dieta

Książka

Serce i naczynia krwionośne
Zagrożenia, ochrona, dieta

  • Wydawnictwo: KDC
  • Rok wydania: 2010
  • ISBN: 978-83-258-0117-5
  • Ilość stron: 224
  • Format: 12.8x19.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 24,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 24,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Serce i naczynia krwionośne - Vican Pierre

"W krajach wysoko rozwiniętych choroby sercowo-naczyniowe są dzisiaj główną przyczyną śmierci i inwalidztwa. Jak wynika z aktualnych prognoz, około roku 2020 następstwa niedokrwienia mięśnia sercowego i udarów mózgu wysuną się na pierwsze miejsce wśród wszystkich trapiących nas problemów zdrowotnych. Ta książka przybliża zarówno budowę i funkcjonowanie układu krążenia, jak i jego główne patologie: wrodzone i nabyte wady serca, zaburzenia rytmu, miażdżycę tętnic, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, mózgowe incydenty naczyniowe itp. Autor kładzie największy nacisk na czynniki ryzyka tych chorób, a zwłaszcza czynniki środowiskowe, zależne od naszych zachowań i wyborów: palenie tytoniu, alkoholizm, otyłość, stres i oczywiście złe nawyki żywieniowe ? czyli na to wszystko, co jesteśmy w stanie zmienić, aby zwiększyć nasze osobiste szanse na utrzymanie serca i naczyń w dobrym zdrowiu.

Dieta odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka problemów sercowo-naczyniowych, cóż zatem powinniśmy jeść, aby dobrze służyć własnemu sercu i ustrzec się przed jego buntem, z reguły dramatycznym w skutkach? Autor odpowiada na to pytanie bardzo konkretnie, opisując ze wszelkimi szczegółami:

- składniki słynnej diety kreteńskiej,

- warzywa i owoce,

- oleje roślinne,

- wątrobę i podroby;

- algi, ryby, owoce morza,

- błonnik pokarmowy,

- pieczywo, ryż i inne przetwory zbożowe;

- koenzym Q,

- ser twarogowy.

Dowiemy się również, dlaczego pewne pokarmy ? cukier, słodycze, przemysłowe wypieki, wędliny, kawa, alkohol - powinny pojawiać się w naszym menu jak najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach.

Przystępna i przekonywująca książka Pierre?a Vicana, pełna rzetelnych informacji i prostych, praktycznych porad, to lektura obowiązkowa dla każdego, komu leży na sercu... zdrowie i sprawność własnego serca.


Szczegóły: Serce i naczynia krwionośne - Vican Pierre

Tytuł: Serce i naczynia krwionośne
Podtytuł: Zagrożenia, ochrona, dieta
Autor: Vican Pierre
Wydawnictwo: KDC
Kod paskowy: 9788325801175
ISBN: 978-83-258-0117-5
Tytuł oryginału: Les aliments pour prevenir les maladies cardio-vasculaires
Język oryginału: francuski
Tłumacz: Józefowicz-Pacuła Joanna
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 224
Format: 12.8x19.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.29 kg


Recenzje: Serce i naczynia krwionośne - Vican Pierre

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×