Dobra kuchnia Kuchnia góralska
Iwona Czarkowska
Dobra kuchnia Kuchnia góralska
Iwona Czarkowska
- Wydawnictwo: Dragon
- Rok wydania: 2011
- ISBN: 9788362521838
- Ilość stron: 48
- Format: 13.5x21.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Dobra kuchnia Kuchnia góralska - Iwona Czarkowska
Podstawą góralskiego jadłospisu były niegdyś potrawy przyrządzane z tego, w co obrodziło gospodarstwo. Prawdziwy góral nie potrafił obejść się bez ziemniaków, z których gospodynie wyrabiały kilkanaście rodzajów klusek, bez kiszonej kapusty, będącej głównym składnikiem kwaśnicy, a przede wszystkim bez słynnej bryndzy i oscypka.
Chociaż kuchni z terenów Tatr i Beskidów w żaden sposób nie można nazwać wytworną, nie sposób odmówić jej smaku oraz iście podhalańskiej finezji. Kuchnia góralska w przystępny sposób prezentuje część dorobku tej wspaniałej tradycji kulinarnej, bogatej w grule, bukty, hałuśki, moskole, redykołki i żyntycę. Dzięki publikacji te i inne potrawy Czytelnik będzie mógł poznawać, przyrządzać i degustować w domowym zaciszu, przenosząc się w myślach na postrzępione górskie granie, gdzie tradycja spleciona z dobrym smakiem cieszy podniebienia najstarszych górali i ceprów.
Szczegóły: Dobra kuchnia Kuchnia góralska - Iwona Czarkowska
Tytuł: Dobra kuchnia Kuchnia góralska
Autor: Iwona Czarkowska
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362521838
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.12 kg