Kuchnia kresowa
Fiedoruk Łukasz
Kuchnia kresowa
Fiedoruk Łukasz
- Wydawnictwo: Dragon
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788362976225
- Ilość stron: 48
- Format: 13.5x21.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Kuchnia kresowa - Fiedoruk Łukasz
Kresy Wschodnie zamieszkiwali przybysze z krajów wschodnich. Znalazło to odzwierciedlenie w kuchni tych regionów, która łączy inspiracje ukraińskie, litewskie, rosyjskie czy białoruskie. Mocnym śladem odcisnęły się także specjały kuchni staropolskiej.
Kuchnia kresowa to przede wszystkim zbiór receptur na potrawy mączne oraz różne dania z ziemniaków, jak placki ziemniaczane czy cepeliny. Czytelnik znajdzie tu również przepisy na bliny, chłodniki i inne specjały tych regionów.
Kuchnię kresową traktujemy jako swego rodzaju miłość utraconą, a ta najgłębiej zapada w zakamarki naszej duszy. Może nie cechuje jej taka wyrazistość jak innych kuchni narodowych, jednak wystarczy przyjrzeć się bliżej tradycjom kultur, które ją tworzą, by zobaczyć niesłychane bogactwo.
Szczegóły: Kuchnia kresowa - Fiedoruk Łukasz
Tytuł: Kuchnia kresowa
Autor: Fiedoruk Łukasz
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362976225
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.11 kg