Kuchnia kaszubska Dobra kuchnia
Łukasz Fiedoruk
Kuchnia kaszubska
Dobra kuchnia
Łukasz Fiedoruk
- Wydawnictwo: Dragon
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788362976218
- Ilość stron: 48
- Format: 13.5x21.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Kuchnia kaszubska - Łukasz Fiedoruk
Regionalna sztuka kulinarna w Polsce przez lata ulegała wielu wpływom. Nie inaczej rzecz miała się z odchodzącą powoli w zapomnienie, choć niezwykle wartościową, kuchnią kaszubską. Wyraźnie widoczne jest tutaj oddziaływanie Niemców i Szwedów, a także specyficzne uwarunkowania geograficzne.
Na kaszubskich stołach królują ryby począwszy od śledzi przez szproty, flądry, łososie skończywszy na dorszach. Obecne są również takie potrawy jak zylce, gęsia okrasa oraz bulwy z kwaśnym mlekiem i szpyrkami. Kuchnia kaszubska to zbiór przepisów na charakterystyczne dla tego regionu potrawy, dzięki którym niezależnie od miejsca zamieszkania każdy będzie mógł mieć w domu kawałek Pomorza.
Szczegóły: Kuchnia kaszubska - Łukasz Fiedoruk
Tytuł: Kuchnia kaszubska
Podtytuł: Dobra kuchnia
Autor: Łukasz Fiedoruk
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362976218
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.11 kg