Kasze polska specjalność
Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Kasze polska specjalność
Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
- Wydawnictwo: Świat Książki
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788379430482
- Ilość stron: 128
- Format: 16.3x21.9
- Oprawa: Skórzana
Niedostępna
Opis: Kasze polska specjalność - Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.
Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.
Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.
Szczegóły: Kasze polska specjalność - Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Tytuł: Kasze polska specjalność
Autor: Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379430482
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 128
Format: 16.3x21.9
Oprawa: Skórzana
Waga: 0.32 kg