Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku

Książka

Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku

Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 46,50 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 46,50 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku - Douglas E. Neel

Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta.
Phyllis Tickle, autorka książki The Great Emergence

Douglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną, uzyskując doskonały rezultat. Nic więc dziwnego, że „Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije”, nic dziwnego, że psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie”.
Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation by Works

Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi – od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych.
W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków – od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu – omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności.
Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki.

Douglas E. Neel jest duchownym Kościoła Episkopalnego. Prowadzi zajęcia na temat kuchni i zwyczajów biesiadnych starożytności oraz wytwarza sery i wina. Mieszka w Pagosa Springs, w stanie Kolorado.

Joel A. Pugh jest biegłym księgowym i prezesem firmy badawczo-rozwojowej, ale także poważnym kucharzem, piekarzem i piwowarem amatorem. Badał starożytne metody wytwarzania chleba i wina. Mieszka w Dallas, w stanie Teksas.


Szczegóły: Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku - Douglas E. Neel

Tytuł: Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku
Autor: Douglas E. Neel
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
ISBN: 9788323337003
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 224
Format: 15.5x23.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.377 kg


Recenzje: Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku - Douglas E. Neel

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: