Technologia przetwórstwa mięsa
Olszewski Adam
Technologia przetwórstwa mięsa
Olszewski Adam
- Wydawnictwo: WNT
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788363623197
- Ilość stron: 346
- Format: 16.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Technologia przetwórstwa mięsa - Olszewski Adam
W książce przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in.:
- metody uboju zwierząt rzeźnych;
- sposoby rozbioru tusz;
- produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw;
- metody utrwalania mięsa i jego przetworów.
Opisano najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GHP oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000.
Uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP.
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika wędliniarza.
Szczegóły: Technologia przetwórstwa mięsa - Olszewski Adam
Tytuł: Technologia przetwórstwa mięsa
Autor: Olszewski Adam
Wydawnictwo: WNT
Kod paskowy: 978836362319702
ISBN: 9788363623197
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 346
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.618 kg