Kto nam podkłada świnię? Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności

, , ,

Książka

Kto nam podkłada świnię?
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności

, , ,

  • Wydawnictwo: Znak
  • Rok wydania: 2016
  • ISBN: 9788324036219
  • Ilość stron: 256
  • Format: 14.4x20.4
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 36,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 36,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kto nam podkłada świnię? - Pollmer Udo, Niehaus Monika, Muth Jutta, Fock Andrea

Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka
Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu
Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie.
* * *
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę.
Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe.
Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania.
Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw.


Szczegóły: Kto nam podkłada świnię? - Pollmer Udo, Niehaus Monika, Muth Jutta, Fock Andrea

Tytuł: Kto nam podkłada świnię?
Podtytuł: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności
Autor: Pollmer Udo, Niehaus Monika, Muth Jutta, Fock Andrea
Wydawnictwo: Znak
ISBN: 9788324036219
Tytuł oryginału: Wer hat das Rind zur Sau gemacht?
Język oryginału: niemiecki
Tłumacz: Filippi-Lechowska Paulina
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 256
Format: 14.4x20.4
Oprawa: Miękka
Waga: 0.32 kg


Recenzje: Kto nam podkłada świnię? - Pollmer Udo, Niehaus Monika, Muth Jutta, Fock Andrea

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Ta książka może przerazić i to w taki sposób, że po jej przeczytaniu nie pozostaje nam nic innego jak zamknąć się w domu, wyłączyć telewizor i zacząć uprawiać własne pole. Powiem wam, że zawsze podchodzę dość sceptycznie do książek poniekąd naukowych. Zawsze myślę, że może to być albo wielka nuda, albo coś całkowicie odwrotnego i zrewolucjonizuje moje myślenie. Jak na mnie wpłynęła lektura Kto podkłada nam świnię? Otworzyła mi oczy na kilka spraw, ale jednocześnie wiem, że nie da się z nimi walczyć.Czy taka lektura sprawi, że przestaniemy myśleć o świńskich grypach, nie kupimy bio ziemniaków, czy ostatecznie zaczniemy uprawiać własne warzywa? Sądzę, że nie. W tej książce zawarte jest wiele prawd, które ukazują jak bardzo jesteśmy mamieni przez media, jak łatwo da się manipulować danymi, a przede wszystkim jak państwa danych krajów mają wpływ na te wszystkie grzeszki. Tej machiny nie da się zatrzymać, a nam pozostaje jedynie racjonalne podejście do tematu. Nie dajmy się zwariować – nie wrócimy już do czasów, gdy cała rodzina pracowała cały rok na roli. Teraz pozostaje nam czekać, aż zaczniemy świecić w ciemności. 2016-04-05 13:33:52

"Kto nam podkłada swinię" to dosyć zaskakująca książka. Ukazuje kulisy największych skandali żywnościowych. Okazuje się, że ochrona zwierząt i dobro konsumenta liczą się najmniej. Udo Pollmer obala mity dotyczące ekożywności. Dowodzi, że jest ona często bardziej szkodliwa niż ta z upraw konwencjonalnych.Książka warta przeczytania szczególnie przez osoby, które nie chcą być manipulowane przez wielkie koncerny, telewizję, prasę czy internet. 2016-05-20 07:42:54

Książka ta jest zbiorem afer żywnościowych, które miały miejsce w ostatnich dwudziestu latach, pokazanych niejako od kuchni. Autorzy pokazują smutną prawdę dotyczącą powodów takich a nie innych decyzji, które zapadają na najwyższych szczeblach władzy. Pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze, a nie dobro społeczne, zdrowie czy życie obywateli są podstawą ogłaszania epidemii, braku epidemii, konieczności szczepień, zaniechania szczepień itp. Przykłady zawarte w tej książce potwierdzają moje przekonania, że mediom ani władzy nie można wierzyć i w mojej ocenie jest to główny przekaz tej książki. Książka przytacza również niejasne, bądź wprost szkodliwe działanie różnych praktyk ekologicznych, o których się głośno nie mówi, oraz oszustwa jakie pojawiają się w obszarze produkcji żywności czy hodowli zwierząt.Opisuje ona kilka afer (dotyczących między innymi ptasiej grypy, świńskiej grypy, pestycydów) dość wnikliwie, powołując się na dowody naukowe i badania. Jest w tym przekonująca. Natomiast czyta się ją dość ciężko. Nie wiem czy to kwestia języka, kwestia przedstawiania danych zagadnień wielowątkowo co sprawia, że łatwo się zgubić, czy wreszcie sporej ilości zwrotów fachowych nieznanych przeciętnemu zjadaczowi chleba. Jak sięgałam po tą pozycję to oczekiwałam, że odpowie ona na pytanie czy jedzenie ekologiczne jest lepsze niż konwencjonalne, czy to tylko efekt propagandy? Niestety „Kto nam podkłada świnię” nie odpowiada na to pytanie. Ale to chyba nie był cel autorów, ja natomiast miałam takie oczekiwania.Książka pobudziła mnie do refleksji, że należy zachować zdrowy rozsądek. Że w czasach, gdzie nie można wierzyć mediom, gdzie fakty są przekręcane, a do opinii publicznej trafiają informacje z konkretnych powodów, znanych tylko decydentom, należy zachować zdrowy rozsądek. Kupując mięso czy warzywa nigdy nie będziemy do końca wiedzieli co w nim jest, a czego nie ma i na ile zawarte wartości określonych substancji są szkodliwe.Autorzy uwrażliwiają na propagandę, na to co słyszymy w mediach, co może wywoływać panikę, że niekoniecznie jest to zasadne. Otrzeźwiają zdecydowanie. I pozostawiają nas, czytelników, z wyborem, nie dając oczywistych odpowiedzi.Także jeżeli ktoś jest zainteresowany poznaniem różnych żywnościowych afer, które było szeroko dyskutowane na przestrzeni ostatnich lat to warto po tą książkę sięgnąć, gdyż można się z niej dużo dowiedzieć. Jeżeli ktoś poszukuje odpowiedzi co zrobić? Co wybierać? To w tej książce ich nie uzyska, a raczej będzie sobie stawiał tych pytań jeszcze więcej. 2016-06-03 11:53:25


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: