Historia podlaskich smaków
Andrzej Fiedoruk
Historia podlaskich smaków
Andrzej Fiedoruk
- Wydawnictwo: Stowarzyszenie Dorzecze
- Rok wydania: 2018
- ISBN: 9788364319006
- Ilość stron: 224
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Historia podlaskich smaków - Andrzej Fiedoruk
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju.
Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło ?Historia podlaskich smaków? to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty
zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie strawy, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc dobrze poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur
obowiązkowych."
Robert Makłowicz
Szczegóły: Historia podlaskich smaków - Andrzej Fiedoruk
Tytuł: Historia podlaskich smaków
Autor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: Stowarzyszenie Dorzecze
ISBN: 9788364319006
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 224
Oprawa: Twarda
Waga: 0.854 kg