Książka
  • Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
  • Rok wydania: 2020
  • ISBN: 9788320055870
  • Ilość stron: 1180
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 316,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 316,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Dietetyka sportowa - Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.)

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.



W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).



Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.



Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.



ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI



ŻYWIENIE



    Trawienie i przemiana materii

    Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny

    Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej

    Biochemia wysiłku fizycznego

    Bilans energetyczny

    Planowanie aktywności fizycznej

    Budowa i skład ciała

    Żywienie, wysiłek fizyczny i geny

    Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)

    Wartość odżywcza produktów spożywczych

    Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie

    Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych

    Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego

    Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu

    Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy

    Wolne rodniki w wysiłku fizycznym

    Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców

    Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny

    Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe

    Zaburzenia odżywiania

    Alkohol a sport



DIETETYKA



    Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie

    Przygotowanie do wysiłku

    Regeneracja powysiłkowa

    Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej

    Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport

    Kobieta sportowiec

    Sportowiec z cukrzycą

    Sportowiec wegetarianin

    Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych

    Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych

    Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców

    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców

    Psychologia i odżywianie

    Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała



SUPLEMENTY DIETY



    Suplementy diety w sporcie

    Suplementacja i żywienie, a doping



PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI



    Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego

    Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego

    Metody oceny sposobu żywienia

    Metody oceny stanu odżywienia

    Monitoring medyczny sportowców

    Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego

    Dieta osób aktywnych

    Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych

    Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej

    Ciekawostki żywieniowe




Szczegóły: Dietetyka sportowa - Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.)

Tytuł: Dietetyka sportowa
Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.)
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320055870
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 1180
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 1.56 kg
Redakcja: Frączek Barbara, Krzywański Jarosław, Krzysztofiak Hubert


Recenzje: Dietetyka sportowa - Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.)

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.) (1)