Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa

Książka

Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna.
Estonia, Łotwa, Litwa

  • Wydawnictwo: Promise
  • Rok wydania: 2021
  • ISBN: 9788375414486
  • Ilość stron: 256
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 98,70 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 98,70 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. - Zak Zuza

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową

GŁÓWNE ZALETY

• Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych

• Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych

• Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)

O KSIĄŻCE

„Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.

Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna

O AUTORCE

Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper „uchwyciła ona ducha narodu”. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.



„Co za radość… wspaniała kuchnia bałtycka… Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej”.

OLIA HERCULES



„Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa – złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku”.

„Biały całun”, Antanas Škema


Szczegóły: Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. - Zak Zuza

Tytuł: Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna.
Podtytuł: Estonia, Łotwa, Litwa
Autor: Zak Zuza
Wydawnictwo: Promise
ISBN: 9788375414486
Tytuł oryginału: Amber & Rye. A baltic food journey: Estonia, Latvia, Lithuania
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 256
Oprawa: Twarda


Recenzje: Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. - Zak Zuza

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: