Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Anya von Bremzen
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Anya von Bremzen
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788323340973
- Ilość stron: 320
- Format: 15.0x23.0cm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Niedostępna
Opis: Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej - Anya von Bremzen
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
Niebywale rozrywkowa uczta duchowa.
Independent
Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe.
Wall Street Journal
Wzruszające i pełne czarnego humoru.
Sunday Times
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. Pokroicie mi sto gramów kiełbasy pyta klient w sklepie. Przynieście, to pokroimy odpowiada ekspedientka. Albo: Dlaczego emigrujesz. Bo mam powyżej uszu tego czczenia odpowiada Żyd. Kupisz papier toaletowy trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę znowu trzeba to uczcić (fragment książki).W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
Niebywale rozrywkowa uczta duchowa.
Independent
Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe.
Wall Street Journal
Wzruszające i pełne czarnego humoru.
Sunday Times
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. Pokroicie mi sto gramów kiełbasy pyta klient w sklepie. Przynieście, to pokroimy odpowiada ekspedientka. Albo: Dlaczego emigrujesz. Bo mam powyżej uszu tego czczenia odpowiada Żyd. Kupisz papier toaletowy trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę znowu trzeba to uczcić (fragment książki).
Szczegóły: Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej - Anya von Bremzen
Tytuł: Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Autor: Anya von Bremzen
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria: Mundus
ISBN: 9788323340973
Tytuł oryginału: Mastering the art of soviet cooking
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Czwojdrak Aleksandra
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 320
Format: 15.0x23.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.48 kg
Recenzje: Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej - Anya von Bremzen
Podobne do: Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej - Anya von Bremzen
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna