Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna
Olia Hercules
Sielskie smaki.
Nostalgiczna podróż kulinarna
Olia Hercules
- Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
- Rok wydania: 2021
- ISBN: 9788382341966
- Ilość stron: 352
- Format: 19.5x25.1cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Sielskie smaki. - Olia Hercules
Najwspanialsze smaki lata i dzieciństwa.
Najnowsza książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa. W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.
Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę.
"Sielskie smaki" to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. Ta książka przeniesie Was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącego sianem i dojrzewającymi owocami.
Gotuj z Olią i ciesz się latem przez cały rok!
"Sielskie smaki" to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy.
Nigella Lawson
Książka Olii przenosi nas do bajkowego świata. Czysta magia, zarówno w samych recepturach, jak i w opowieściach.
Anna Jones, autorka książek kulinarnych
Czytając Sielskie smaki, zakochałam się w Ukrainie. Nigdy tam nie byłam, ale piękne opowieści Olii, jej przepisy, od których samej lektury aż cieknie ślinka, oraz cudowne zdjęcia pochłaniają bez reszty. Cieszę się, że autorka podzieliła się z nami tymi sekretami kulinarnymi.
Melissa Hemsley, autorka "Sztuki dobrego jedzenia"
To wspaniała książka kucharska dla każdego, kto chciałby poznać nowe kuchnie i poszukuje inspiracji.
"Sunday Times"
Olia Hercules jest autorką wyjątkowych, nagradzanych książek kulinarnych z przepisami z różnych regionów Europy Wschodniej "Mamuszka" oraz "Kaukasis".
Urodziła się na Ukrainie. Po pięciu latach spędzonych na Cyprze przeprowadziła się do Londynu, gdzie ukończyła studia na wydziałach italianistyki, rusycystyki i anglistyki. Kucharskie szlify zdobywała w "Leiths School of Food and Wine". Rozwijała karierę w londyńskiej restauracji "Union Market", a następnie została chef de partie w restauracji Yotama Ottolenghiego. Wiedza kulinarna i nietuzinkowa osobowość zapewniły jej międzynarodową renomę wybitnej kuchmistrzyni, stylistki żywności i publicystki. Olia pojawia się w programach emitowanych na kanale "The Food Network", założyła online start-up "The Recipe Kit", jest także autorką artykułów i filmów publikowanych przez dziennik "The Guardian", który nadał jej tytuł Rising Star of 2015, oraz książek kucharskich, które spotkały się z uznaniem krytyków i zachwytem czytelników oraz foodies na świecie.
Szczegóły: Sielskie smaki. - Olia Hercules
Tytuł: Sielskie smaki.
Podtytuł: Nostalgiczna podróż kulinarna
Autor: Olia Hercules
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
ISBN: 9788382341966
Tytuł oryginału: Summer Kitchens: Recipes and Reminiscences from Every Corner of Ukraine
Tłumacz: Art Piotr
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 352
Format: 19.5x25.1cm
Oprawa: Twarda
Recenzje: Sielskie smaki. - Olia Hercules
Czy lubicie książki kucharskie? Przy mnogości stron internetowych i blogów kulinarnych mogłoby się zdawać, że takie pozycje powinny zginąć z rynki wydawniczego. Jednak nic bardziej mylnego. A dowodem na to jest nowość od wydawnictwa Prószyński i S-ka „Sielskie smaki”.
Ta książka to nie jedynie przepisy, na widok których ślinka cienkie i ma się ochotę biec do sklepu po składniki, a następnie do kuchni, żeby je zrealizować. Autorka, Ukrainka z urodzenia, zabiera nas nie tylko na podróż smakową po swojej rodzinnej Ukrainie, ale również na podróż w przeszłość, po tradycjach, które były, a w tej chwili powoli się odradzają.
Olia Hercules roztacza przed nami piękny, nostalgiczny i różnorodny obraz Ukrainy już od pierwszych stron. Wyjaśnia nam czym były kuchnie letnie, jakie są różnice pomiędzy regionami i jakie ciekawe składniki można w nich znaleźć. To podróż w przeszłość po smakach jakbyśmy wsiedli do wehikułu czasu. Widać, że włożyła w tą książkę całe serce.
Układ jest bardzo przemyślany, przejrzysty. Do każdego rozdziału autorka napisała wstęp odnoszący się do tradycji i historii dań. Poza tym każde danie ma swój mniejszy wstęp, w którym jest wyjaśnione skąd pochodzi przepis. Często są to przepisy sprzed ponad stu laty. Dla mnie najbardziej spodobały się śniadania, ponieważ lubię wtedy próbować nowych smaków, a wszystkie przepisy w książce są do zrobienia z tego co każdy ma w lodówce, bez zbędnego udziwniania.
Ta książka to uczta dla oka. Od samego początku można podziwiać przepiękne zdjęcia Ukrainy, jej krajobrazy oraz życie codzienne uchwycone w kadrze. Zdjęcia potraw też zachęcają jednak to zdjęcia pokazujące kraj i ludzi tam żyjących podobały mi się najbardziej. Tak jeszcze na marginesie dodam, że przy zdjęciach jedzenia, u góry po prawej stronie można znaleźć nazwę potrawy po rosyjsku, moim zdaniem to bardzo fajny zabieg, który dla wprawnego oka (jeśli się to zauważy) uatrakcyjnia książkę.
W dobie koronawirusa Olia Hercules zrobiła czytelnikom świetną niespodziankę. Ta książka to nie tylko przepisy, to również podróż po Ukrainie, w którą każdy może się udać w domowym zaciszu.
in_the_silkscarf 2021-07-19 10:22:19