Ambasada śledzia
Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Ambasada śledzia
Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
- Wydawnictwo: Zwierciadło
- Rok wydania: 2019
- ISBN: 9788381321310
- Ilość stron: 240
- Format: 19.0x24.0cm
- Oprawa: Twarda
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W książce znajdziecie:
- informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia
- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”
- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:
ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne
VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo Zwierciadło
Widok 8
00-023 Warszawa (Polska)
tel: +48 22 312 37 12
email: handlowy@grupazwierciadlo.pl
Szczegóły: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 9788381321310
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 240
Format: 19.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Recenzje: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Podobne do: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna