Książka
  • Wydawnictwo: Zwierciadło
  • Rok wydania: 2019
  • ISBN: 9788381321310
  • Ilość stron: 240
  • Format: 19.0x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

 

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej  uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

W książce znajdziecie:

- informacje praktyczne  jak kupić dobrego śledzia

- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”   

- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych:

ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

 

Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni

Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.



Kraj produkcji: Polska

Producent:
Wydawnictwo Zwierciadło
Widok 8
00-023 Warszawa (Polska)
tel: +48 22 312 37 12
email: handlowy@grupazwierciadlo.pl


Szczegóły: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 9788381321310
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 240
Format: 19.0x24.0cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Podobne do: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak



Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak (1)