Książka
  • Wydawnictwo: Zwierciadło
  • Rok wydania: 2019
  • ISBN: 9788381321310
  • Ilość stron: 240
  • Format: 19.0x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

 

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej  uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

W książce znajdziecie:

- informacje praktyczne  jak kupić dobrego śledzia

- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”   

- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych:

ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

 

Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni

Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.



Szczegóły: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 9788381321310
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 240
Format: 19.0x24.0cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Podobne do: Ambasada śledzia - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak



Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak (1)